Van wie is de data? Die vraag komt nogal eens naar voren als er een conversie gedaan moet worden en de huidige leverancier niet van plan is om de bestanden aan te leveren.
Je zou toch zeggen dat degene die de data invoert ook eigenaar is van die gegevens. Maar wat nou als de database niet op een eigen PC staat, maar op die van de leverancier van het programma? Om te converteren heb je toch wel alle gegevens nodig en het liefst in een bruikbare vorm.
Jaren geleden is er een rechtzaak gevoerd tussen een school en een leverancier. De school wilde overstappen naar een ander programma, maar de leverancier was niet van plan om mee te werken. Uiteindelijk is dit dispuut in het voordeel van de school beslecht. Maar in gelijkwaardige andere zaken is er ook wel eens wat anders uitgekomen en dan zit je toch wel met een probleem.
Een leverancier die zich zo star opstelt is verkeerd bezig. De klant wil weg en zal bij een blokkade van zijn gegevens alleen maar negatiever over de leverancier worden en zal dit ook overal uiten. En eenmaal weg zal hij er ook niet over peinzen ooit terug te keren, zelfs al heb je het beste programma. Als je daarentegen jouw klant helpt en alle gevraagde data aanlevert, dan houdt die er uiteindelijk toch nog een goed gevoel aan over.
Het is wel begrijpelijk dat een leverancier niet zomaar alle databestanden aanlevert; een deel van het datamodel is onderdeel van de programmatuur en dus is het dan niet wenselijk om dat aan de concurrent te verstrekken. Het alternatief is dat je de databestanden “ombouwt” zodat die gegevens niet meegeleverd worden. Maar dat kost geld en tijd. De kosten kan je voor een deel in rekening brengen bij de klant, maar de tijd is vaak een probleem.
Een alternatief is dan dat de leverancier de data ter beschikking stelt aan een partij die daar vervolgens alle benodigde gegevens uithaalt en uitlevert aan de klant, of aan de leverancier van het nieuwe programma. Het voordeel is dat de leverancier, waar de de klant vertrekt, geen investering behoeft te doen in het gereed maken van de data en dat hij voor de kosten ook niet in onderhandeling moet met de klant. En hij kan met een gerust hart zijn bestanden aanleveren, zonder inzicht te geven in programmatuur aan zijn concurrent. Voor de klant is het een voordeel, omdat die alle gegevens mee kan nemen naar het nieuwe programma.
MuCom Software werkt al vele jaren op deze wijze en dat levert voor alle partijen een groot voordeel op. Wilt u meer weten over deze werkwijze, neem dan gerust contact op.
Joop Mullemeister is sinds 2000 gespecialiseerd in database conversies voor huisarts- en fysiotherapiepraktijken en schrijft zo nu en dan een kort stukje over wat hij op dat moment belangrijk vindt. Wil je reageren? Stuur dan een mailtje, of gebruik het contactformulier.