Ten tijde van de eeuwwisseling was het heel gewoon dat een huisarts of fysiotherapeut alleen een computerprogramma had om de financiële administratie op te doen. De medische registratie ging toen nog grotendeels op papier.
De ontwikkeling in de laatste 18 jaar is hard gegaan, mede omdat er steeds strengere eisen werden gesteld t.a.v. de medische registratie. In het begin zag je dat er daarom programma’s voor de dossiervorming werden ntwikkeld die naast het bestaande administratieprogramma draaiden. Dat ging lange tijd goed, maar de vraag naar één pakket voor alles wordt nu steeds groter.
Daarbij komt ook dat de praktijken niet meer zitten te wachten op een ingewikkeld computersysteem binnen de praktijk en daardoor steeds vaker naar online oplossingen uitwijken. Bijkomend voordeel is dat je met deze on-line programma’s verlost bent van het maken van back-ups en het installeren van de updates. En je kan tevens werken vanuit elke plek waar een internetaansluiting is.
De snelheid en stabiliteit van internet is de laatste jaren enorm toegenomen. Dit heeft tot gevolg dat online programmatuur tegenwoordig net zo snel draait als een lokale versie, en dat er weinig uitval is. Wat dan wel weer een issue wordt is de beveiliging van de gegevens en de verbinding. Per definitie is een internetverbinding onveilig, mits men voldoende maatregelen neemt. Dus het ingewikkelde onderhoud van een eigen computernetwerk is voor een deel verdwenen, maar daarvoor in de plaats komt de schimmigheid en onvoorspelbaarheid van hackers en virussen. En dat vraagt weer om de juiste expertise…
Joop Mullemeister is sinds 2000 gespecialiseerd in database conversies voor huisarts- en fysiotherapiepraktijken en schrijft zo nu en dan een kort stukje over wat hij op dat moment belangrijk vindt. Wil je reageren? Stuur dan een mailtje.