Elke update kost altijd meer werk dan je denkt (en hoopt). Dat was ook weer het geval bij de update van een website
Het stond al langer op mijn lijstje om een Joomla 2.5 site te updaten naar versie 3. Ik vind het altijd lastig om een goed werkende site aan te pakken. Hij draait goed, er zijn geen problemen. Maar in softwareland is het regel dat je er voor zorgt dat de laatste versie van de software geïnstalleerd is. Dat doe je natuurlijk omdat je anders een groter veiligheidsrisico loopt.
Maar updaten levert ook een risico op: doet de website het starks nog wel? Deze keer ging de update redelijk vlot. Ik wist dan ook wel waar ik op moet letten, zoals oude templates en bepaalde extensies. En natuurlijk draai je de update op een lokale server en doe je daarop ook alle controles. Maar dan loop je toch weer tegen problemen op, waarvoor je niet zo snel een antwoord kan vinden. Uiteindelijk kost dat veel extra tijd en daar zit je niet altijd op te wachten. En de klant ook niet, want die wil graag ook niet te veel betalen.
Alles leek op een gegeven moment prima te draaien, dus werd aan het einde van de middag de site geïnstalleerd bij de hoster. Je raad het al: de website deed niets! Geen foutmelding, geen verminkte pagina, helemaal niets. Alleen een error 500, maar daar heb je niet veel aan. Dus eerst alles maar eens weggooien en opnieuw installeren, maar zonder resultaat. Dan maar weer de oude site terug, die deed het gelukkig meteen. Dit is ook een reden om het niet aan de einde van een dag te doen...
De volgende dag weer een poging ondernomen, met weer het zelfde (geen) resultaat. Uit de logging bleek dat er ergens wat fout ging met PHP. Dat heeft bij Joomla meestal tot gevolg dat je helemaal niets ziet op je scherm. Toen ging er wel een lichtje branden: welke versie van PHP staat er geïnstalleerd? Inderdaad was dat een verouderde versie en na het updaten liep de site weer als vanouds. Gelukkig!
Maar juig niet te vroeg! Hoe goed je ook test, er komt altijd nog wel een puntje uit waar het mis gaat. In dit geval was dat bij de configuratie van de formulieren in de back-end. Als je die bekijkt is er niets aan de hand. Maar zodra je een formulier of een instelling opslaat krijg je een wet scherm terug. De wijzigingen worden wel weggeschreven, maar handig is anders. Ook zo'n fout kost weer de nodige uren uitzoeken en proberen. Alle updates geladen, alles nog een keer opnieuw instellen. En dan blijkt dat de leverancier, waarmee je dan contact opneemt, doodleuk zegt dat er een nieuwere versie is, maar dat deze niet in de downloads staat...
Conclusie
Voor iedere update gelden de volgende regels:
- maak een back-up, liefst twee!
- werk lokaal op een ontwikkelomgeving
- test, test, test
- controleer de systeemeisen
- doe de livegang nooit even aan het einde van de dag
- onderhoud een goede relatie met de leveranciers van de software
- reken op nog wat extra problemen.