Tapes waren vroeger een ideaal backupmedium: er kon veel data op, werkte altijd (bij voorkeur ‘s nachts) en betrouwbaar. Maar dan spreken we wel van 20 tot 25 jaar geleden.
De capaciteit van een backuptape varieerde toen van 205MB tot 8GB. Vergeleken met de harde schijven van destijds was dat meer dan voldoende. Maar tegenwoordig kom je daar niet ver meer mee. Moderne schijven zijn nu minimaal 250GB groot en de programmatuur en data nemen een groot deel daarvan in beslag. Bovendien nemen we geen genoegen meer met de snelheid (traagheid?) van een tapedrive; die deden er al gauw meer dan een uur over om een volledige backup te maken.
Als je nu een backup wil maken neem je een USB stick of een losse externe drive en kost het je maximaal een kwartiertje om een aantal GB’s veilig te stellen. Ook kan je dankzij de snelle internetverbinding tegenwoordig alle data snel “in de cloud” zetten.
De technieken zijn er dus, maar waarom kost het dan zo veel moeite om een backup te maken en waarom wordt het vaak niet gedaan? Een goede backup is immers van levensbelang voor ondernemers en medici. Het komt waarschijnlijk doordat veel mensen het te ingewikkeld vinden. Aansluiten, juiste programma gebruiken, actuele databases selecteren, etc. Het zijn allemaal acties waar een niet-techneut vaak voor terugdeinst en het liefst uitstelt. Totdat het een keer mis gaat…
Ook moderne computers kunnen crashen, gestolen worden, verbranden. Dat is niets anders dan 20 jaar geleden. En ook als u uitsluitend in de cloud werkt kunt u gegevens kwijtraken. Dus wees die ramp voor en zorg voor een goede en actuele backup-strategie. Zorg er voor dat belangrijke data op meerdere plaatsten staat en dat u dit met enige regelmaat doet.
Joop Mullemeister is sinds 2000 gespecialiseerd in database conversies voor huisarts- en fysiotherapiepraktijken en schrijft zo nu en dan een kort stukje over wat hij op dat moment belangrijk vindt. Wil je reageren? Stuur dan een mailtje.