Na heel wat jaar ervaring en vele honderden conversies verder kan ik wel stellen dat de conversies steeds groter en complexer zijn geworden. Natuurlijk wordt er meer opgeslagen in bestanden, maar waar komt die toegenomen complexiteit dan vandaan?
Allereerst is daar de gebruiker die veel meer dan vroeger gebruikt maakt van de programmatuur. Enerzijds komt dat doordat hij/zij inziet dat digitale opslag van gegevens vele voordelen heeft, en anderzijds doordat de gebruiker steeds meer gedwongen wordt om alles (volgens bepaalde regels) te noteren en op te slaan. Maar dat zou betekenen dat het alleen maar om meer data zou gaan. Waar zit dan die complexiteit in?
De grootste uitdaging bij een conversie is om de juiste gegevens op de juiste plaats te krijgen. En vaak blijkt dat de verschillende pakketten ook verschillende wijzen van noteren gebruiken. Neem zoiets simpel als een achternaam: die kan je gesplitst opslaan in een voorvoegsel en de naam. En bij getrouwde vrouwen kan je de partnernaam ook apart opslaan. Maar alleen die naam kan al op 5 verschillende manieren genoteerd worden, en dan heb ik het nog niet over het opslaan in een database veld, of in XML formaat. Trek deze problematiek door naar de medische registratie en je begrijpt dat er veel variaties bestaan van wat op het eerste gezicht eenduidige informatie lijkt.
En de maatschappij doet er een schepje bovenop: iedere belanghebbende eist weer andere regels en notatie, denk alleen maar eens aan de eis van genderneutraal administreren. De vraag is of wij er met al deze wensen en regels uiteindelijk iets mee opschieten. Wordt je als patiënt beter behandeld, vind je de gegevens eerder terug, kan je als gebruiker nog vlot werken?
Het doen van een goede conversie kost alleen maar meer werk en de gebruiker zal beter moeten controleren of de gegevens goed zijn overgezet.
Joop Mullemeister is sinds 2000 gespecialiseerd in database conversies voor huisarts- en fysiotherapiepraktijken en schrijft zo nu en dan een kort stukje over wat hij op dat moment belangrijk vindt. Wil je reageren? Stuur dan een mailtje.