Steeds vaker maak ik gebruik van Microsoft Access bij het doen van een conversie. Het voordeel van dit programma is dat het eenvoudig is om de data te benaderen en om de data op verschillende wijzes te kunnen inzien. Vaak is er sprake van een relationeel datamodel met vele verschillende tabellen. Het opzetten van een zgn. query is in Access een fluitje van een cent.
Het nadeel van grafische interface is wel dat je de syntax van de query-taal (SQL) een beetje verleert, want het linken van tabellen en instellen van condities is eenvoudig te doen door wat velden of tabellen te verslepen. Maar het voordeel is dat je wel snel resultaat hebt, al is de kans groot dat de query op zich niet optimaal is. Maar dat maakt weer niet zo veel uit, omdat een conversie slechts eenmalig draait.
Natuurlijk zitten er aan Access ook genoeg beperkingen, o.a. in de grootte van een database en een licht afwijkende SQL syntax. Gelukkig kan je met wat slimmigheden en eventueel VBA script alsnog een heel eind komen.
Ik gebruik Access al sinds versie ‘97. De beste versie tot op heden vind ik versie 2007. Deze werkt voor mij het prettigst en ik kan er inmiddels goed de weg in vinden. En als ik iets niet weet, of ik loop ergens vast, dan is er altijd nog genoeg op internet te vinden.
Onlangs ben ik overgestapt op Office 2016, maar ik vind Access 2016 niet prettig werken. Ik kan er mijn draai niet in vinden en tot op heden heb ik nog niet ontdekt welke meerwaarde deze versie voor mij heeft t.o.v. versie 2007. Ongetwijfeld zitten er meer en nieuwe mogelijkheden in het pakket, anders zou deze nieuwe versie geen bestaansrecht hebben. Maar de basis is gelijk gebleven en de interface van versie 2007 is wat mij betreft een stuk beter. En in automatisering land geldt vaak: if it works, don’t fix it. Dus draai ik voorlopig de conversies daar waar mogelijk gewoon in Access 2007.
Joop Mullemeister is sinds 2000 gespecialiseerd in database conversies voor huisarts- en fysiotherapiepraktijken en schrijft zo nu en dan een kort stukje over wat hij op dat moment belangrijk vindt. Wil je reageren? Stuur dan een mailtje, of gebruik het contactformulier.